Program

Här nedan följer en del av det vi tänker oss att erbjuda under veckan, utan alltför fasta hålltider. Här kommer att finnas utrymme för variation i både tid och innehåll beroende på väder, vind och vad våra medresenärer önskar.

Första dagen kommer vi att ta en gemensam tur genom byn så ni får chans att orientera er och hitta till de favoritställen Birgitta upptäckt på de senaste årens resor till den lilla fiskebyn.

Promenaderna och samtalen
Den som är morgonpigg av sig får i gryningen gärna följa med Birgitta till havet för barfotapromenader i vattenbrynet medan solen går upp. Promenaden avslutas med ett lätt gymnastikprogram med mjuka rörelser, så även leder och muskler får en lugn start på dagen. Den som istället är kvällsmänniska får gärna kvällsstrosa genom byn med Therese eller göra henne sällskap i den ljumma kvällen med stora tekoppen och småfilosofiska samtal om livets stora frågor.

Varje dag träffas de som vill en stund i frukostmatsalen, vid poolen eller var helst vi känner för att vara för goda samtal kring det viktiga i våra liv; maten, hälsan, livet och hur vi lyckas få harmoni i vår ibland alltför stressade tillvaro. Här finns chans att samtala, diskutera och få svar på många frågor och funderingar.

Bergen och grottorna
Beroende på deltagarnas önskemål ger vi möjlighet till ett antal olika utflykter utanför byn.
Ett par morgnar styr vi gärna kosan upp i bergen istället för promenaden i vattenbrynet. Det blir en lugn promenad på kuperade men lättgångna stigar. Uppe i den bördiga Aspros Potamos-dalen har bergsborna arbetat med odling i flera århundraden. En del av de grottbostäder som användes när de kom ner till havet för att ta hand om sina olivlundar och grönsaksodlingar är idag förvandlade till unika hotell för den som uppskattar det totala lugnet. Vi njuter av friden, utsikten och den klara morgonluften, den som vill avslutar med ett uppfriskande dopp i havet eller poolen.

makis-och-maria

Makis och Maria

En dag besöker vi konstnärsparet Makis och Maria som renoverat ett av de gamla grotthusen där de idag har sin atelje Stausa. Vi får se hur de förvandlat drivved och gamla bruksföremål till vacker konst och höra dem berätta om sitt liv på den rofyllda gården.

Myrto Botsari, som driver ett av grotthotellen i dalen, är även silversmed. Hon har en butik fylld av traditionellt och modernt kretensiskt konsthantverk, bland annat keramik och vackra smycken. En dag tittar vi in i butiken och tar del av hennes kunskaper kring Kretas långa hantverkstradition.

Bergsbyn Pefki ligger ovanför Aspros Potamos-dalen och blir veckans enda utflyktsmål på fyra hjul. Här får vi en fantastisk utsikt över dalen och Medelhavet. Vi vandrar runt i den lilla byn där tiden stått still och äter sen tillsammans på Piperia. Uteserveringen skuggas av ett fantastiskt, hundraårigt rosépepparträd som gett tavernan dess namn.

Örtvandring och matlagning
Eftersom vi är matintresserade och gissar att våra medresenärer också är det kommer vi en dag att få följa med på en vandring med en lokal guide som visar oss de mängder av ätbara örter som växer runt Makrigialos. Örter som vi sedan kommer att använda när vi någon av dagarna lagar lunch tillsammans. Vi delar då upp oss i mindre grupper, deltagande är som alltid helt valfritt, med Birgitta som guide i smakernas värld.

En kväll bjuder vi och hotellet också på en gemensam Barbeque. Vi förbereder under dagen själva en del av tillbehören med grekiska smaker, tillagade på lågkolhydratvis.

Stränderna och havet
hav-so-klippor

Kring Makrigialos finns flera lugna stränder dit vi kommer att göra små utflykter. Eller om du hellre besöker dem själv och njuter av en lugn dag i enskildhet, valet är ditt.

På Diaskari-stranden, ett par kilometers promenad från hotellet, har det funnits bostäder ända sen 1600 f kr. I den rogivande miljön tillbringar vi några timmar med att bara vara, lapa sol, bada i det kristallklara vattnet, ta något svalkande att dricka eller äta en lunch på grekiskt vis i skuggan av de stora tamariskerna.

På andra sidan byn, bortom den lilla fiskehamnen, ligger den mycket lugna stranden Kalamoukania med turkosblått vatten. Här består stranden av småsten istället för sand och det är lite djupare än vid byns övriga badplatser. Stranden skuggas även här av stora tamarisker, perfekt för den som vill tillbringa en hel dag vid havet. Här finns också en liten taverna med grekiska specialiteter.

Utelivet
hamnenDen lilla fiskehamnen i Makrigialos är en samlingspunkt på kvällarna för byborna och en del turister. Här finns några små, mysiga barer och fina fiskrestauranger dit vi kommer att ta med den som vill på en liten kvällsutflykt.

Det finns annars inte så mycket till uteliv för nöjeslystna nattsuddare i byn, så kudden kan få sällskap rätt så tidigt på vår njutresa. (Säger Birgitta. Therese menar att kvällarna kan bli sena trots allt, i kraft av trevligt sällskap och härliga samtal. Ett begränsat uteliv kan ge ett desto rikare inre liv. 😉 )

 

Comments are closed.