Program

Målet – inre lugn och njutning

Under vår vecka i Makarska kommer vi att fokusera på det harmoniska och sinnliga livet. Vi vill dela med oss av våra olika sätt att njuta av livet, hur vi minimerar stressen i vår vardag och hur vi med naturens hjälp hittar ett inre lugn genom att ”tomglo”. Vi hoppas kunna ge dig nya perspektiv på begrepp som stress och återhämtning, och kanske också en ökad förståelse för vad just du behöver i ditt liv.

Vi kommer att dela med oss av våra sätt att finna ro och glädje och tillsammans övar vi oss på att se och uppleva det stora i det lilla. Vi skulle kunna kalla det för vår variant av meditation, men vi väljer hellre ordet ”tomglo”. Vi tycker att det känns kravlöst och mindre pretentiöst, vilket det också är. Att bara låta sinnena njuta av skogens dofter, smekningen från vinden, ljudet från havet, smakerna i maten… Vi behöver inte tömma sinnet för att må gott, vi kan använda sinnena, låta oss njuta och ta in allt det vackra, smakfulla och rogivande och på så sätt tanka energi. Du kommer åka hem med en hel del nya erfarenheter och tankar kring harmonin och det sinnliga och njutbara i livet, det lovar vi.

Allmänt

Morgnarna inleds för den, som likt Birgitta är morgonpigg, med mjuka rörelser och lymfmassage på stranden. Vid ett par tillfällen kan du delta i ett kortare qi-gongpass tillsammans med Therese med syfte att lugna sinnet och lyfta livsenergin.

Alla utflykter och aktiviteter är alltid frivilliga, den som vill ansluter, den som inte har lust gör något annat. På våra resor finns inga krav, inga måsten. Veckan kommer att präglas av lugn, större och mindre utflykter, små övningar och samtal i anslutning till utflykterna. Samvaro, gemenskap och närhet är självklarheter för oss på våra resor, alltid på dina egna villkor. De som vill äter middag tillsammans på kvällarna på restauranger som vi föreslår, den som föredrar middag i enskildhet väljer det.

Therese är romanförfattare med stort intresse för det stora i livet och människans små egenheter. Hon har dessutom en stor kunskapsbank som kostrådgivare och hormonterapeut, med ett förflutet som lärare på Paleo Institute. Så har du några specifika frågor om kropp och själ så har du möjlighet att få dem dryftade under veckan.

Vill du lära dig lite extra tips och tricks i köket, ja då står Birgitta till hands med sina stora matkunskaper från arton år i olika restaurangkök, som matbloggare och författare till sex kokböcker.

Utflykter

Vi tar några gånger under veckan en kortare promenad från hotellet till en plats som verkligen präglas av det lugn vi söker, halvön Sveti Petar, Sankt Peter. Här finns en liten kyrka med anor från 1200-talet och lugnet är påtagligt.

En förmiddag gör vi en utflykt med färjan till ön Brač, en tur på ca 40 minuter. Här har vi 4 timmar på oss att utforska den lilla staden Sumartin med vackra gränder och mycket växtlighet. Den som vill äter en lunch med oss på någon av de små restaurangerna i hamnen, eller tar en promenad till grannstaden Selca som ligger bara 3 kilometer bort. Vill du stanna längre och njuta av lugnet så går det en färja hem även på kvällen.

En annan dag tar vi bussen till den gamla och mycket vackra staden Omiš, som ligger där floden Cetina möter Adriatiska havet. Här höll pirater till en gång i tiden, men nu råder lugnet i de gamla stadsdelarna. Här finns mängder av små trånga gränder, perfekt för att bara strosa runt och titta på de gamla husen och bergen som tornar upp sig bakom. Vill man istället shoppa eller ta en fika så finns många små butiker och caféer.

Ett besök i det gamla observatoriet i Makarska ger oss möjlighet att se rymden och samtidigt reflektera över livets små och stora frågor. En kvällsutflykt till restaurang Panorama uppe på berget ger oss en fantastisk utsikt över stad och hav och precis det perspektiv på tillvaron som vi vill förmedla.

En förmiddag tar vi en tur till grönsaksmarknaden och några små delikatessbutiker och handlar, så du får se vilka härliga råvaror som finns i trakten. Kroatiska specialiteter som lufttorkad skinka, korv, ost, oliver, sardeller och färskostfyllda minipaprikor. Av detta gör vi sedan en picknicklunch som vi njuter av nere på stranden i skuggan av pinjeträden. Birgitta gör dig uppmärksam på de aromer och smaker som kittlar dina smaklökar och delar med sig av sin rika kunskap om matens sinnlighet och njutbarhet.

Boka din resa här!

Comments are closed.